Bewoner worden

mede_mogelijk_gemaakt_door_stroAlgemene informatie over woon-/werkproject Zwembad Beekhuizen Velp.

Zoals je weet bestaat het terrein uit een natuurgebied dat wij als vrijwilliger van SBB zelf beheren en zes sociale huurwoningen.

We zijn geen echte woongroep want iedereen heeft zijn eigen huisje. Maar we wonen natuurlijk wel dicht bij elkaar. Dat geeft gezelligheid bij een kampvuurtje of een kopje koffie. En tijdens huisvergaderingen is er regelmatig een zelfgebakken experiment te consumeren.

We zijn verenigd in een bewonersvereniging die de panden huurt van de woningbouwvereniging “WBVG” te Arnhem. De WBVG legt veel initiatief  bij bewoners. Onderhoud aan je huis mag je zelf doen als je dat wilt. Als er iets stuk is, kijk je eerst zelf en ga je pas bellen als je er zelf echt niet uitkomt.

Nu de huizen klaar zijn en bewoond worden, zijn we druk met het aanleggen van een doorlopend wandelpad. Ook staan het verbouwen van het pomphuis tot activiteitenruimte en het bouwen van een uitkijktoren nog op de agenda.

Historie

Zwembad Beekhuizen is gebouwd in de vijftiger jaren. Na jaren van grote bloei werd het bad in 1985 gesloten. Lange tijd stond het leeg.

Tot in 2000 enkele bewoners het terrein gingen gebruiken. Zij vormden het terrein om tot een natuurgebied met bijzondere belangstelling voor de ringslang: een bedreigde diersoort die in de nabijgelegen beek voorkwam. Op het zo goed als verlaten terrein gedijden de slangen goed: de dieren breidden zich uit en daardoor verdiende het gebied bescherming.

Na jarenlang plannen maken en overleg met gemeente, werd in november 2014 gestart met de verbouw van de oude zwembadbebouwing. Het voormalig restaurant, de werkruimtes en de kleedhokjes werden omgevormd tot zes ecologische woningen.

De sloop, het bouwen van de stromuren, het leemstucen en talloze andere werkzaamheden werden door de bewoners in zelfwerkzaamheid uitgevoerd. Het onderhoud van het terrein ging al die tijd natuurlijk gewoon door.

In juli 2015 was de bouw afgerond en konden de bewoners hun huizen betrekken.

Wonen en werken in de natuur

Wonen op het voormalige zwembad Beekhuizen kent bijzondere kanten.

Zo is het belangrijk om te weten dat we verantwoordelijk zijn voor het 2.2 ha grote natuurterrein. Iedereen helpt mee met de werkzaamheden die in het beheerplan zijn opgesteld. We gaan uit van acht uur inzet per week. Dat doe je als het je uitkomt in je eentje, of met een groepje zoals tijdens de maandelijkse natuurklusdagen. Gras maaien, onkruid wieden, bramen en brandnetels in toom houden en het verwijderen van exoten zoals prunus en Japanse duizendknoop. Maar vooral natuurlijk het verhogen van de natuurwaarde van het terrein door schuil- en foureer-plaatsen voor onder andere de ringslang aan te leggen.  Als hiervan je hart sneller gaat kloppen, ben je bij ons aan het goede adres.

Flora en Fauna

We willen het terrein zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de ringslang door het bouwen en onderhouden van schuilgelegenheden, takkenrillen, broedhopen, broeihopen en niet te vergeten door het schoonhouden van het water in de voormalige zwembaden. Ondertussen zijn er meer dieren op het terrein gaan wonen zoals hagedissen, talloze vlinders, de ijsvogel en komen de vos en de das regelmatig langs.

Ook voor die dieren wordt zo goed mogelijk gezorgd door hun leefwensen te optimaliseren.

Je woont op Beekhuizen dus in een huurhuis met verantwoordelijkheden naar de natuur. Dat betekent regelmatig overleg met de andere bewoners en regelmatig werken in het natuurgebied. Dat betekent ook dat je geen hond of ander jagend huisdier hebt. En dat betekent ook dat je flexibel en leergierig bent als het gaat om natuur. Je bent iemand die goed en constructief  kan en wilt overleggen met de andere bewoners en je kan er tegen als er iets een beetje anders loopt dan gepland.

Natuurbeleving

Met enige regelmaat leiden we groepjes natuur-geïnteresseerden over ons terrein. Soms een schoolklas, vaak iemand die hier vroeger gezwommen heeft, soms iemand uit de omgeving voor een feestje-met-rondleiding. We vertellen dan over de historie  en over de natuurwaarde van het terrein. Als je een beetje bent ingewerkt en je vindt het leuk om te doen dan is jouw hulp bij deze rondleidingen zeker welkom.

Al met al is het wonen op het zwembad best wel een beetje bijzonder dus.

Om mogelijk bewoner te worden in 1 van de 6 woningen kun je je hier INSCHRIJVEN

2 reacties op “Bewoner worden

  1. Geachte heer/mevrouw,
    Wij zijn zeer geïnteresseerd om bij jullie te komen wonen, maar voordat we het formulier invullen, willen we vragen hoe groot de woningen zijn en hoe duur?
    Alvast hartelijk dank,
    Jaap en Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.