Pomphuis

1955-2015

Bij een zwembad hoort ook een filterinstallatie met pompen. Zwembad Beekhuizen had deze installatie staan in het Pomphuis, het gebogen gebouwtje aan de rechterkant als je de weg naar boven rijdt. In het gebouwtje van 70m² stonden 4 grote ronde silo-achtige containers van 6m³ gevuld met fijn grind en zand. Iedere container woog om en nabij de 12.000 kilo en was verbonden met dikke 8″- buizen (∅20,5cm). Het zwembadwater werd door middel van 2 grote pompen continu rondgepompt en door de grindfilters geperst om alle verontreiniging eruit te filteren. Regelmatig werd de stroomrichting omgedraaid om de filters schoon te spoelen. het ‘afvalwater’ werd via een diepe goot in de vloer naar een grote bezinkkelder geleid. Deze kelder is nu ingericht als overwinterplek voor vleermuizen. In de jaren 70 is er nog een Ketelhuisje (12m²) aan het Pomphuis gebouwd met daarin een grote verwarmingsketel.

In 1988 sloot zwembad Beekhuizen wegens te hoge exploitatiekosten. De technische installatie was inmiddels ook erg aan vervanging toe. Overal begonnen er roestgaten in de leidingen te ontstaan. Een dure renovatie was door de sluiting niet meer nodig.

Na de sluiting kwam er niemand meer in het Pomphuis, voor opslag zat het te vol met de installatie en het was er continu erg vochtig door regenwater wat vanaf de zwembaden het pomphuis inliep. Het Ketelhuisje werd van 2000 tot 2015 bewoond.

2015- nu

Na de oplevering in 2015 van de woningen in de oude bebouwing van Zwembad Beekhuizen zijn de nieuwe huurders, in samenwerking met WoningBouwVerenigingGelderland (WBVG), begonnen aan de renovatie van het vervallen pomphuis. Nadat met snijbranders de oude leidingen waren verwijderd is het dak eraf gehaald om de filtercontainers eruit te kunnen tillen. Omdat 12 ton te zwaar is voor een normale kraan is er voor gekozen eerst al het grind uit de filters te halen. De lege containers wogen desondanks ruim 2 ton en op de vloer lag een dikke laag grint van ruim 40 cm. Tijdens de nationale NLdoet-actie hebben we met enkele vrijwilligers al het grind met emmertjes uit de ruimte in 2 grote 12m³-containers geschept. Zomer 2017 was de buitenkant zo goed als klaar en zit alles weer netjes in de verf, hebben we dakisolatie en dubbelglas en een nieuwe toegang gemaakt.

Eind van zomer 2017 zijn we begonnen aan de binnenkant van het gebouw. In de grote ruimte zie je nog een restant van het leidingwerk wat door de ruimte liep. Daarin zat nog een fikse lekkage waardoor de ruimte bij regen blank stond, die lekkages zijn we nu aan het wegwerken. Het binnen-schilderwerk is momenteel halverwege.
We hebben er nu 2 jaar hard aan gewerkt zonder subsidie. Om binnen het gebouw verder te ontwikkelen willen we een subsidieaanvraag doen, we willen namelijk nogal wat in de toekomst.

Subsidie ?

In het bestemmingsplan staat omschreven dat het Pomphuis een maatschappelijke en cultuurhistorische functie moet krijgen. Om deze functies te faciliteren willen we allereerst sanitaire voorzieningen aanbrengen en de ingang toegankelijker maken. Ook het isoleren van de betonvloer en de muren staan op ons wensenlijstje. Voor deze punten willen we een renovatiesubsidie aanvragen. Hierbij kunnen we nog hulp gebruiken. Heeft u als lezer tijd, zin en ervaring dan horen we graag van u.

Dat de ruimte nu nog niet alle faciliteiten heeft die we willen weerhoudt ons er niet van om nu al kleine activiteiten te ontwikkelen en ideeën uit te werken, u vindt ze in de agenda