Pomphuis 1955 – 2015

Bij een zwembad hoort ook een filterinstallatie met pompen. Zwembad Beekhuizen had deze installatie staan in het Pomphuis, het gebogen gebouwtje aan de rechterkant als je de weg naar boven rijdt. In het gebouwtje van 70m² stonden 4 grote ronde silo-achtige containers van 6m³ gevuld met fijn grind en zand. Iedere container woog om en nabij de 12.000 kilo en was verbonden met dikke 8″- buizen (∅20,5cm). Het zwembadwater werd door middel van 2 grote pompen continu rondgepompt en door de grindfilters geperst om alle verontreiniging eruit te filteren. Regelmatig werd de stroomrichting omgedraaid om de filters schoon te spoelen. het ‘afvalwater’ werd via een diepe goot in de vloer naar een grote bezinkkelder geleid. Deze kelder is nu ingericht als overwinterplek voor vleermuizen. In de jaren 70 is er nog een Ketelhuisje (12m²) aan het Pomphuis gebouwd met daarin een grote verwarmingsketel.

In 1988 sloot zwembad Beekhuizen wegens te hoge exploitatiekosten. De technische installatie was inmiddels ook erg aan vervanging toe. Overal begonnen er roestgaten in de leidingen te ontstaan. Een dure renovatie was door de sluiting niet meer nodig.

Na de sluiting kwam er niemand meer in het Pomphuis, voor opslag zat het te vol met de installatie en het was er continu erg vochtig door regenwater wat vanaf de zwembaden het pomphuis inliep. Het Ketelhuisje werd van 2000 tot 2015 bewoond.