1955-2015
Bij een zwembad hoort ook een filterinstallatie met pompen. Zwembad Beekhuizen had deze installatie staan in het Pomphuis, het gebogen gebouwtje aan de rechterkant als je de weg naar boven rijdt. In het gebouwtje van 70m² stonden 4 grote ronde silo-achtige containers van 6m³ gevuld met fijn grind en zand. Iedere container woog om en nabij de 12.000 kilo en was verbonden met dikke 8″- buizen (∅20,5cm). Het zwembadwater werd door middel van 2 grote pompen continu rondgepompt en door de grindfilters geperst om alle verontreiniging eruit te filteren. Regelmatig werd de stroomrichting omgedraaid om de filters schoon te spoelen. het ‘afvalwater’ werd via een diepe goot in de vloer naar een grote bezinkkelder geleid. Deze kelder is nu ingericht als overwinterplek voor vleermuizen. In de jaren 70 is er nog een Ketelhuisje (12m²) aan het Pomphuis gebouwd met daarin een grote verwarmingsketel.
In 1988 sloot zwembad Beekhuizen wegens te hoge exploitatiekosten. De technische installatie was inmiddels ook erg aan vervanging toe. Overal begonnen er roestgaten in de leidingen te ontstaan. Een dure renovatie was door de sluiting niet meer nodig.
Na de sluiting kwam er niemand meer in het Pomphuis, voor opslag zat het te vol met de installatie en het was er continu erg vochtig door regenwater wat vanaf de zwembaden het pomphuis inliep. Het Ketelhuisje werd van 2000 tot 2015 bewoond.
2015- 2021
Na de oplevering in 2015 van de woningen in de oude bebouwing van Zwembad Beekhuizen zijn de nieuwe huurders, in samenwerking met WoningBouwVerenigingGelderland (WBVG), begonnen aan de renovatie van het vervallen pomphuis. Nadat met snijbranders de oude leidingen waren verwijderd is het dak eraf gehaald om de filtercontainers eruit te kunnen tillen. Omdat 12 ton te zwaar is voor een normale kraan is er voor gekozen eerst al het grind uit de filters te halen. De lege containers wogen desondanks ruim 2 ton en op de vloer lag een dikke laag grint van ruim 40 cm. Tijdens de nationale NLdoet-actie hebben we met enkele vrijwilligers al het grind met emmertjes uit de ruimte in 2 grote 12m³-containers geschept. Zomer 2017 was de buitenkant zo goed als klaar en zit alles weer netjes in de verf, hebben we dakisolatie en dubbelglas en een nieuwe toegang gemaakt.
Met een leuke groep vrijwilligers in 2 dagen tijd de 24m3 grint weggeschept.
Eind van zomer 2017 zijn we begonnen aan de binnenkant van het gebouw. In de grote ruimte zie je nog een restant van het leidingwerk wat door de ruimte liep. Lekkages weggewerkt en het binnenschilderwerk van de opgeknapte kozijnen is afgerond.
We hebben er nu 2 jaar hard aan gewerkt want we willen namelijk nogal wat in de toekomst.
Subsidie? In het bestemmingsplan staat omschreven dat het Pomphuis een maatschappelijke en cultuurhistorische functie moet krijgen. Om deze functies te faciliteren willen we allereerst sanitaire voorzieningen aanbrengen en de ingang veiliger en toegankelijker maken. Ook het isoleren van de betonvloer en de muren staan op ons wensenlijstje. Voor deze punten willen we proberen een subsidie aanvragen. Hierbij kunnen we hulp gebruiken. Heeft u als lezer tijd, zin en ervaring dan horen we graag van u.
Tot die tijd ontwikkelen we de ruimte met de zeer beperkte financiële middelen die we hebben. Het groeit organisch verder met donaties en materiële giften. Uiteindelijk komen we er wel!
Dat de ruimte nu nog niet alle faciliteiten heeft die we willen weerhoudt ons er niet van om nu al kleine activiteiten te ontwikkelen en ideeën uit te werken, u vindt ze in de agenda.
Onze eerste activiteit vond plaats in december 2017. Muziek bij de Buren was een groot succes. Ondanks de sneeuw die met bakken naar beneden dwarrelde kwamen ruim 70 bezoekers door de paradijselijke bossen naar het concert gelopen. Binnen brandde een tijdelijk houtkacheltje en speelde BalkanLab Mexicaanse en Roemeense klassiekers.
Inmiddels doen we alweer een aantal jaar mee met verschillende acties zoals NLdoet en Burendag. Met veel hulp van het Oranjefonds hebben we bijvoorbeeld subsidie gekregen om de vlonder bij de ingang te maken (zie tekening hierboven). Met een groep vrijwilligers was dat een leuke overzichtelijke klus met deels zwaar én deels licht werk dus iedereen was welkom om te helpen.
Ook hebben we elektra, water en internet naar het pomphuis gegraven. We kregen van het Oranjefonds hiervoor €400,- om materialen te kopen. Via Marktplaats proberen we ook altijd op tijd aan gebruikte materialen te komen want recyclen is beter dan nieuw geproduceerd, toch?
Ook leggen we de basis voor de keuken en sanitaire ruimte. Tijdens onze klusdagen met vrijwilligers zorgen we altijd voor een lekkere bak koffie, en tussen de middag is er vaak lekkere soep. En als de dag een voldaan gevoel geeft steken we een kampvuurtje aan en klinken erop: dat we voor de toekomst maar veel leuke en interessante activiteiten kunnen organiseren!
2022-nu
De bouw van de faciliteiten aan de binnenkant van het pomphuis krijgt een flinke boost. We doen mee met Kern met Pit subsidie (knhm) , en hebben veel gedaan gekregen. Door middel van de fotoreportage hieronder laten we de voortgang zien. Zie ook deze website: Multifunctionele ontmoetingsruimte ‘Het Pomphuis’ – Kern met Pit (mett.nl)






