23 Augustus 2017
Kleine update, We hadden dit jaar een koppeltje Ijsvogels die bezig waren meerdere voor-geprepareerde nestplekken te benutten. Het spel en baltsgedrag echter trok ook een kat aan die het vrouwtje heeft gevangen. De man echter is nog maanden bezig geweest met graven en voorbereiden. Dat is nu al een tijdje afgelopen, maar dagelijks komt er weer een koppel voorbij waarbij er ook af en toe gebruik gemaakt wordt van 1 van de geprepareerde nestholtes. Hopelijk gaat het volgend jaar wel goed.
11 April 2016
De 4 broedplaatsen zijn tot nog toe niet in gebruik genomen. Wel worden er af en toe ijsvogels waargenomen
25 Jan 2016
Kleine update, We hebben vorig jaar de nestgelegenheden gebouwd voor de ijsvogel. Dit was eigenlijk net te laat aangezien ijsvogels reeds in maart op zoek gaan naar een plek om hen nest te kunnen bouwen. Ik heb begin januari 2016 de nestopeningen nog gecontroleerd en wat vrij gemaakt van Hedra helix (klimop) De klimop was al weer voor 2 van de 4 ingangen gegroeid. We hebben 2015 het hele jaar door bezoek gehad van meerdere ijsvogels. Wat mij betreft is dan ook het komende broedseizoen de echte test. We hopen dat de voorbereidingen en broedplaatsen die zijn gecreëerd dit seizoen 2016 daadwerkelijk in gebruik genomen gaan worden. We houden U op de hoogte.
12 Feb 2015
Er is een plan om voor de foeragerende ijsvogels op het terrein nestel-mogelijkheden te bouwen.
Hiervoor is reeds informatie ingezameld tijdens een lezing op Hogeschool Larenstijn. Deze lezing ging specifiek over het bouwen en onderhouden van broedwallen voor de ijsvogel.
14 Mei 2015
Midden April is aangevangen met het verder uitwerken van de plannen nestgelegenheid te creëren voor de reeds aanwezige ijsvogels. Aangezien we te maken hebben met een betonnen zwembad met een waterpijl dat een meter lager ligt als de badrand hebben we er voor gekozen om in de bestaande badrand gaten te boren. Eerst is er nog overwogen om zelf een bekisting te maken en een compleet nieuwe betonconstructie om aan de gevraagde maat-geving volgens de handleidingen voor het maken van nestmogelijkheden voor ijsvogels te kunnen voldoen.Onze inschatting is echter dat we met de bestaande badwand en mogelijkheden wellicht al voldoende in huis hebben om de ijsvogel te kunnen faciliteren.
Volgens de bestaande gegevens is een gat van 100mm standaard als het gaat om betonnen prefab keerwanden. Wij hebben een betonboor van 95mm weten te bemachtigen en zijn aan de slag gegaan.
Achter de zwembadwand is een gat gegraven van ongeveer 50cm diep. Van in dit gat is er van buiten het bad naar binnen geboord. Dit koste behoorlijk wat tijd 2 uur per gat in een wanddikte van 30cm, en een gesneuvelde boormachine.
Uiteindelijk hebben we 4 gaten weten te boren op een hoogte van ongeveer 70cm boven het wateroppervlak. Er is gekozen voor 70 cm vanaf het wateroppervlak nadat wij uit de data van een Engels onderzoek over “ijsvogels en habitat DATA” hadden vernomen dat dit de meest gebruikte nesthoogte was. In Engeland is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar ijsvogel broedplaatsen waarbij geïnventariseerd is bij honderden ijsvogel nesten. Hieruit bleek dat minimaal 70 cm toch een vereiste is.
Hierna hebben we tegen graafschade van de bij ons aanwezige das, vos, zwijnen en muizen etc besloten om de nestgang van buiten af ontoegankelijk te maken door middel van een tunnel gemaakt van stoeptegels 30×30. De Nestgang is nu ongeveer 160cm lang. 4 en een halve tegel en dan nog de diepte van het boorgat.
De versteviging is niet alleen goed tegen de fauna die wellicht een nestje jonge ijsvogels lust, ook is het bedoeld als extra stevigheid tegen toevallige passanten die wellicht bovenop de nestgang gaan staan springen en stampen.
We hebben wat dat betreft weinig stevigheid en buffer in de vorm van grondmassa boven de nestgang vandaar de keuze de tunnel van stoeptegels toe te passen.
Mocht het niet aanwezig zijn van voldoende buffer en massa boven de nestgang er toe leiden dat de nestmogelijkheden de komende jaren niet gebruikt gaan worden dan kunnen we alsnog extra buffer en massa boven de gangen aanbrengen. Voor nu proberen we het eerst zo.
Voor de ingang zijn bij alle gaten verder nog land en zitstokjes gemaakt. Dit doormiddel van het ombuigen en naar buiten laten steken van betonijzer dat tijdens het boren is ontdekt en functioneel is ingezet.
Pingback: Hoogste punt! | Zwembad Beekhuizen
leuk te lezen dat jullie een nestgelegenheid hebben gemaakt voor de ijsvogel.
Vraag: Is het nest in gebruik geweest?
Wij zijn ook bezig met ijsvogelbroedwanden.
Beste Arno,
We zijn eigenlijk net te laat geweest vorig jaar met het bouwen van de nestgelegenheden in de zwembadwand. Ijsvogels zijn vanaf maart al bezig met het zoeken naar een juiste nestgelegenheid. We hebben de ijsvogel 2015 veelvuldig gezien en op het terrein gehad maar hebben nog geen broedend paartje gehad. Wat dat betreft is dit jaar 2016 de echte try out.
MVG Jeroen
Hallo Jeroen. Dank voor je bericht. Wij gaan donderdag de wand afmaken. Ophogen en gaten voorboren. We hebben een korte boor laten maken bij een sponsor. Op onze website houd ik het een en ander bij.veel succes.
Hallo wij wonen in Doetinchem en hebben een boot. Elke keer als we gaan varen Letten we op ijsvogels. Vandaag hebben we er vier gezien.bijzonder mooi en volgens de kenners brengt het geluk.geweldig mooie vogel.
Hallo Jeroen,
Onze ijsvogelbroedwand was een groot succes. Op onze website staat links boven een knop: IJsvogelbroedwand Esdoornpark. Misschien leuk om even te kijken.
vriendelijke groet Arno de Visser,
http://www.groenploegrozenburg.nl/