Pomphuis 2015 – 2020

Na de oplevering in 2015 van de woningen in de oude bebouwing van Zwembad Beekhuizen zijn de nieuwe huurders, in samenwerking met WoningBouwVerenigingGelderland (WBVG), begonnen aan de renovatie van het vervallen pomphuis.

Nadat met snijbranders de oude leidingen waren verwijderd is het dak eraf gehaald om de filtercontainers eruit te kunnen tillen. Omdat 12 ton te zwaar is voor een normale kraan is er voor gekozen eerst al het grind uit de filters te halen. De lege containers wogen desondanks ruim 2 ton en op de vloer lag een dikke laag grint van ruim 40 cm. Tijdens de nationale NLdoet-actie hebben we met een leuke groep vrijwilligers al het grind (24m3) met emmertjes uit de ruimte in 2 grote 12m³-containers geschept. Zomer 2017 was de buitenkant zo goed als klaar en zit alles weer netjes in de verf, hebben we dakisolatie en dubbelglas en een nieuwe toegang gemaakt.

loskoppelen van de oude installatie met Arild

 

Eind van zomer 2017 zijn we begonnen aan de binnenkant van het gebouw. In de grote ruimte zie je nog een restant van het leidingwerk wat door de ruimte liep. Lekkages weggewerkt en het binnenschilderwerk van de opgeknapte kozijnen is afgerond.

We hebben er nu 2 jaar hard aan gewerkt want we willen namelijk nogal wat in de toekomst. In het bestemmingsplan staat omschreven dat het Pomphuis een maatschappelijke en cultuurhistorische functie moet krijgen. Om deze functies te faciliteren willen we allereerst sanitaire voorzieningen aanbrengen en de ingang veiliger en toegankelijker maken. Ook het isoleren van de betonvloer en de muren staan op ons wensenlijstje. Het groeit organisch verder met donaties, materiële giften en subsidies. Uiteindelijk komen we er wel! Dat de ruimte nu nog niet alle faciliteiten heeft die we willen weerhoudt ons er niet van om nu al kleine activiteiten te ontwikkelen en ideeën uit te werken. Onze eerste activiteit vond plaats in december 2017. Muziek bij de Buren was een groot succes. Ondanks de sneeuw die met bakken naar beneden dwarrelde kwamen ruim 70 bezoekers door de paradijselijke bossen naar het concert gelopen. Binnen brandde een tijdelijk houtkacheltje en speelde BalkanLab Mexicaanse en Roemeense klassiekers.

Ook vanaf 2018 hebben we bergen werk verzet. We doen elk jaar mee met verschillende acties zoals NLdoet en Burendag. Met hulp van het Oranjefonds hebben we bijvoorbeeld subsidie gekregen om de vlonder bij de ingang te maken (zie tekening hierboven). Met een groep vrijwilligers was dat een leuke overzichtelijke klus met deels zwaar én deels licht werk dus iedereen was welkom om te helpen.

Ook hebben we elektra, water en internet naar het pomphuis gegraven. We kregen van het Oranjefonds hiervoor €400,- om materialen te kopen. Via Marktplaats proberen we ook altijd op tijd aan gebruikte materialen te komen want recyclen is beter dan nieuw geproduceerd, toch?

Ook leggen we de basis voor de keuken en sanitaire ruimte. Tijdens onze klusdagen met vrijwilligers zorgen we altijd voor een lekkere bak koffie, en tussen de middag is er vaak lekkere soep. En als de dag een voldaan gevoel geeft steken we een kampvuurtje aan en klinken erop: dat we voor de toekomst maar veel leuke en interessante activiteiten kunnen organiseren!