Natuurwaarden

Natuurwaarden

Beekhuizen herbergt unieke natuurwaarden. Zoals gezegd is het terrein van groot belang voor de populatie op de Veluwezoom van Arnhem tot aan Dieren. De ringslang is een zwaar beschermde soort (zwaarste categorie van de Flora- en faunawet ). Met dit als gegeven heeft de Stichting Broedplaats Beekhuizen bewust de ringslang als doelsoort gekozen.

Dit betekent dat beheer zich richt op de ontwikkeling van een zo compleet mogelijk biotoop voor de ringslang. Beheer afgestemd op ringslangen, komt tal van andere soorten ook ten goede. De ringslang heeft verschillende deelbiotopen nodig door het jaar heen. Hieruit volgt dat er veel variatie in het terrein aanwezig moet zijn bijvoorbeeld door meer natuurlijke bosranden en struweelvorming. Maar ook door schralere stukken waar meer bloemplanten tot ontwikkeling kunnen komen die weer insecten aantrekken. Dieren als spitsmuizen, egels, padden en kikkers en dassen profiteren hiervan en voor de ringslangen vormen de kikkers weer de hoofdmoot van hun dieet. Zo profiteren heel veel soorten en soortgroepen van de bewuste keuze om het beheer grotendeels op de ringslangen af te stemmen. Het bewust omgaan met de ecologische kringloop betekent ook in het beheer bewust omgaan
hiermee. Al het snoeimateriaal wordt in het terrein hergebruikt bijvoorbeeld om de paden  mee af te bakenen of om broedhopen met veel wegkruipplekken te creëren.

Bij onvoldoende materiaal kan de stichting gebruik maken van organisch materiaal van buiten het terrein; bijvoorbeeld takhout dat vrij komt bij snoeiwerkzaamheden van de gemeente, hoveniers en boomverzorgers. Bij de werkzaamheden houdt de stichting vanzelfsprekend rekening met de seizoenen.

Uitgangspunt vormt de gedragscode Natuurbeheer.
BEHEERPLAN VOORMALIG ZWEMBAD BEEKHUIZEN

Ecologisch onderzoek en advies

Bij nietsdoen beheer zal het terrein dichtgroeien en daarmee de huidige variatie afnemen.
Daarmee wordt het terrein minder geschikt voor zowel de ringslang als voor een aantal andere soorten die gebonden zijn aan open plekken in het bos. De biodiversiteit van het terrein neemt op den duur af als beheer uit blijft.

Vandaar ook het intensieve beheer waarbij de bewoners van de woningen op zwembad Beekhuizen minimaal 1 dag per week werken aan en op het terrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.