Home

Welkom!

Dit is de digitale ingang van voormalig openluchtzwembad Beekhuizen. In 1954 openden de poorten van dit zwembad. Vanwege de ligging (het hoogst gelegen buitenbad van Nederland!), mocht het zwembad als uniek bestempeld worden. Menig Velpenaar, maar ook Erika Terpstra, heeft hier nog gezwommen. De betegeling rondom de baden lag er toen keurig onkruidloos bij en de ligweides waren netjes kort gemaaid.
In de jaren ’80 werd het zwemmen in dit bad minder populair omdat er in de omgeving ook gratis toegankelijk buitenwater was. Daarnaast veranderden ook de eisen om een zwembad open te houden. Tot grote teleurstelling van velen werd het zwembad in 1988 gesloten. In de daarop volgende jaren heeft het zwembad er ongebruikt bijgelegen, totdat het in maart 2000 gekraakt werd.

Nadat de eerste jaren de nadruk lag op het bewoonbaar maken van de oorspronkelijke bebouwing (voormalig kantinegebouw), hebben de toenmalige bewoners zich daarna steeds meer gericht op de inrichting en het onderhoud van het omliggende terrein (ca. 2,5 ha). Door steenafval in de met regenwater gevulde baden te storten zijn oevers ontstaan. Deze zijn begroeid en beplant. In de loop der jaren is hier een bijzondere biotoop ontstaan. Met name de ringslang (Natrix natrix) bleek hiervan te profiteren. Voorheen kwam deze slang voornamelijk voor in het gebied rondom de dichtbij gelegen Beekhuizensebeek. Aangezien het daar drukker werd door publiek, vonden ze bij het oude zwembad de rust om zich voort te planten en te overwinteren.
Naast de ringslang herbergt het terrein nog veel meer bijzondere diersoorten, zoals de das, verscheidene vleermuissoorten, de ijsvogel en diverse reptielen en amfibieën. Ook komen er bijzondere plantensoorten voor, zoals o.a. de gevlekte orchis.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente Rheden het plan opgevat om het voormalig zwembad Beekhuizen een definitieve, nieuwe bestemming te geven en daartoe een prijsvraag uitgeschreven. De huidige woongroep, die het terrein al jaren beheert, heeft toen in samenwerking met een ecologisch onderzoeks- en adviesbureau een eerste beheervisie en -plan laten opstellen en indienen. Deze waren gericht op duurzaam behoud van de unieke natuurwaarden op het terrein. Dit idee won de prijsvraag en de gemeenteraad heeft er uiteindelijk mee ingestemd om dit plan daadwerkelijk tot uitvoering te brengen.

2 gedachten over “Home

  1. ik stond er na jaren van te kijken wat deze burgelijke ongehoorzaamheid uiteindelijk heeft opgeleverd prachtig miisschien moeten we met z,n allen wat meer ongehoorzaam zijn om tot zulke mooie resultaten te komen.gr.r.c.himbergen

  2. mooi verhaal ! Dat is zoals de mens zich oorspronkelijk ook vestigde na 10 keer zo jager verzamelaar te zijn geweest; in omgang met de natuur om je heen, een meent, met z’n allen. Waar iets kan ontstaan waardoor je kunt blijven. Nog geen “gij zult werken in het aanschijns etc.” gewoon scheppen. Hervorm je concepten en je zult zien dat de natuur altijd al meewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.