Gevlekte orchis

De gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata subsp. maculata )

De gevlekte orchis is een vaste plant die behoort tot de orchideeënfamilie (Orchidaceae). De plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant is wettelijk beschermd. De gevlekte orchis komt van nature voor in Eurazië.

De gevlekte orchis lijkt veel op de bosorchis (Dactylorhiza maculata subsp. fuchsii). Bij de bosorchis is de onderste bloemslip diep drielobbig en de middelste lob even breed als de zijlobben. Ook is het onderste stengelblad boven het midden het breedst en is de top niet spits maar stomp.

Het is een 30-50 cm hoge overblijvende plant met een knol en zonder bladrozet. De plant bloeit in juni en juli met lichtlila tot witachtige, tweezijdig symmetrische bloemen. Op de bloem zit een donkerpaars honingmerk. De lip is ondiep drielobbig. De zijslippen wijzen zijdelings. De middelste lob is driehoekig en veel smaller dan de zijlobben. Het spoor is buisvormig. De bloeiwijze is een aar.

Het groene, stengelomvattende, lancetvormige blad is gevlekt en onderaan dofgroen. Het blad is 6-10 cm lang en 1-2 cm breed. Het onderste stengelblad is in het midden het breedst en is vrij spits.

De vrucht is een doosvrucht.

Voortplanting en voorkomen

De gevlekte orchis verspreidt zich via stoffijn zaad. Het fijne zaad bevat geen reservevoedsel en kiemt alleen als een wortelschimmel (mycorrhiza) het zaad binnen dringt. Voor het overleven als plant is deze aangewezen op een symbiose met een bodemschimmel.

De plant groeit op matig voedselrijke, natte tot vochtige grond in grasland, op heidevelden en in de duinen.

Externe link en bronnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.